SİRKÜLER
2021 / 17 Vergi usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7318 Sayılı Kanun 30.04.2021 Resmi Gazete’de Yayımlandı.

M E V Z U A T   B İ L G İ L E N D İ R M E   S İ R K Ü L E R İ

TARİH

30.04.2021

SAYI

2021 /17

KONU

Vergi usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7318 Sayılı Kanun 30.04.2021 Resmi Gazete’de Yayımlandı.

 

Vergi usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7318 Sayılı Kanun 30.04.2021 tarih 31470 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlandı.

 

Fatura düzenleme süresine ilişkin yetki

Vergi Usul Kanunu’nun “Fatura nizamı” başlıklı 231. maddesinde, faturanın düzenlenmesinde uyulacak kurallara yer verilmektedir. Maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir.

7318 sayılı Kanun’un 1. maddesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığına; bu süreyi indirme ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesine ilişkin zorunluluk getirme konusunda yetki verilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu yetkisini vergi güvenliğini sağlamak amacıyla; mal veya hizmetin nev'i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate almak suretiyle kullanabilecektir.

Söz konusu hüküm, Kanun’un yayım tarihinde (30.04.2021) yürürlüğe girmiştir.

 

Ödeme kaydedici cihazlara müdahalede bulunanlara hapis cezası uygulaması

Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde, kaçakçılık suçları ve bu suçlara verilecek hapis cezalarına ilişkin hükümler yer almaktadır.

7318 sayılı Kanun’un 4. maddesi ile 359. maddeye yeni bir fıkra (ç fıkrası) eklenmiştir. Bu hüküm, ödeme kaydedici cihazlara yapılan müdahaleler sonucu maddede yazılı fiilleri (kayıt altına alınan bilgileri değiştiren silen, bu verilerin doğru bir şekilde Bakanlığa iletilmesini engelleyen gibi) işleyen kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını içermektedir.

Kanun’un yayım tarihinde (30.04.2021) yürürlüğe giren söz konusu hüküm aşağıda dikkatinize sunulmuştur:

“ç) Hazine ve Maliye Bakanlığınca yetkilendirilmediği halde, ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıran, donanım veya yazılımını değiştiren veya yetkilendirilmiş olsun ya da olmasın ödeme kaydedici cihazın hafıza birimlerine, elektronik devre elemanlarına veya harici donanım veya yazılımlarla olan bağlantı sistemine ya da kayıt dışı satışın önlenmesi için kurulan elektronik kontrol ve denetim sistemleri veya ilgili diğer sistemlere fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek, gerçekleştirilen satışlara ait mali belge veya bilgilerin cihazda kayıt altına alınmasını engelleyen, cihazda kayıt altına alınan bilgileri değiştiren veya silen, ödeme kaydedici cihaz veya bağlantılı diğer donanım ve sistemler ya da kayıt dışı satışın önlenmesi için kurulan elektronik kontrol ve denetim sistemleri veya ilgili diğer sistemlere tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebebiyet verenler üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

 

Söz konusu düzenleme, Kanun’un yayım tarihinde (30.04.2021) yürürlüğe girmiştir.

 

7318 sayılı Kanun’un 5. maddesiyle 367. maddeye yeni bir fıkra eklenmiştir. Buna göre 359. maddenin (ç) bendinde yazılı yukarıdaki suçların işlendiğinin incelemeler sırasında tespiti halinde incelemenin tamamlanması beklenmeksizin, sair suretlerle öğrenilmesi halinde ise incelemeye başlanmaksızın Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları tarafından bu tespitlere ilişkin rapor düzenlenir ve rapor değerlendirme komisyonunun mütalaasıyla birlikte keyfiyet Cumhuriyet başsavcılığına bildirilir. Kamu davası açılması için incelemenin tamamlanma şartı aranmaz.

Bu düzenleme, Kanun’un yayım tarihinde (30.04.2021) yürürlüğe girmiştir.

 

 

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla…