SİRKÜLER
2021 / 57 SÜRESİ DIŞINDA VERİLEN APHB/MUHSGK’DA SGK KISMIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA BÖLÜMÜ EKLENDİ.

M E V Z U A T   B İ L G İ L E N D İ R M E   S İ R K Ü L E R İ

TARİH

09.07.2021

SAYI

2021 / 57

KONU

SÜRESİ DIŞINDA VERİLEN APHB/MUHSGK’DA SGK KISMIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA BÖLÜMÜ EKLENDİ.

 

SÜRESİ DIŞINDA VERİLEN APHB/MUHSGK’DA SGK KISMIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA BÖLÜMÜ EKLENDİ.

 

ÖZET:

 

“B-Yasal süresi dışında verilen belgeler” kodu ile belge girişlerinde muhtasar ve prim hizmet beyannamesi/aylık prim hizmet belgesine işverenlerin açıklama ekleyebilecekleri alan ilave edilmiş olup, işverenlerce girilen açıklamalar sosyal güvenlik merkezleri tarafından da işlem aşamasında görüntülenebilecektir.

 

APHB/MUHSGK’NIN SÜRESİ DIŞINDA VERİLMESİ HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER

 

 İşverenler tarafından yasal süresi içerisinde bildirilmeyen aylık prim ve hizmet belgeleri/muhtasar ve prim hizmet beyannameleri “B-Yasal süresi dışında verilen belgeler” kodu seçilerek sisteme girilmekte ve işyerinin işlem gördüğü sosyal güvenlik merkezince kontrolü neticesinde işleme alınıp alınmayacağı hususunda gerekli işlemler yapılmaktadır.

 Ancak, yasal süresi dışında verilen belgelerinin/beyannamelerinin sosyal güvenlik merkezince kontrolü aşamasında bu belgelerin hangi nitelikte, hangi sebepten dolayı verildiğinin bilinememesi nedeniyle işlemlerin sonuçlandırılması aşamasında zaman kaybı oluştuğu anlaşılmıştır.

Bu nedenle SGK tarafından yapılan düzenlemeyle; “B-Yasal süresi dışında verilen belgeler” kodu ile belge girişlerinde işverenlerin açıklama ekleyebilecekleri alan aylık prim ve hizmet belgesine/muhtasar ve prim hizmet beyannamesine ilave edilmiştir.

İşverenlerce girilen açıklamalar sosyal güvenlik merkezleri tarafından da işlem aşamasında görüntülenebilecektir.

 

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla…