SİRKÜLER
2022 / 122 İŞLETMELERDE YIL SONU KAYITLARDA YER ALAN İKTİSADİ KIYMETLETİN VUK.HÜKÜMLERİNE GÖRE DEĞERLENMESİNE İLİŞKİN KISA VE ÖZET BİLGİLER.(I)
 Sirkü İndir

M E V Z U A T   B İ L G İ L E N D İ R M E   S İ R K Ü L E R İ

TARİH

20.12.2022

SAYI

2022 / 122

KONU

İŞLETMELERDE  YIL SONU KAYITLARDA YER ALAN İKTİSADİ KIYMETLETİN VUK.HÜKÜMLERİNE GÖRE DEĞERLENMESİNE İLİŞKİN KISA VE ÖZET BİLGİLER.(I)

 

 

 

 

 

 

 

İŞLETMELERDE YIL SONU GELMEKTEDİR.BU NEDEN İLE YIL SONU KAYITLARDA YER ALAN İKTİSADİ KIYMETLETİN VUK.HÜKÜMLERİNE GÖRE DEĞERLENMESİNE İLİŞKİN KISA VE ÖZET BİLGİLERİ İSTİFADENİZE SUNARIZ.. (I)

1-KASA MEVCUDU (TL) :

Dönem sonu Kasa Mevcudu itibari kıymetleri ile değerlenir. (VUK.Md.266)

2- KASA MEVCUDU (DÖVİZ) :

Kasada bulunan yabancı paralar Maliye Bakanlığının belirlediği kurlar ile değerlenir. Yıl sonu döviz kasası kayıtlı değeri kur değerlemesi yapılarak düzeltilir .Düzeltme sonucu oluşan farklar kambiyo karı veya zararı olarak gelir tablosunda yer alır.(VUK.Md.265,280,280/A,284)

3-VADESİZ MEVDUAT (TL):

Hesap açıldığında TL tutarları ile kayda alınır.Vadesiz TL mevduat hesapları dönem sonundaki kayıtlı değerle değerlenir. Eğer hesaba bir faiz öngörülmüşse değerleme gününde hesaba alınır. (VUK.Md.265,281)

4-VADESİZ MEVDUAT (DÖVİZ):

Vadesiz döviz mevduat hesabı açıldığında kur değerlemesi yapılarak TL tutarı ile  kayıtlara alınır.

Dönem sonunda Maliye Bakanlığının belirlediği kurlar ile değerlenir. Düzeltme sonucu oluşan farklar kambiyo karı veya zararı olarak gelir tablosunda yer alır. Eğer hesaba bir faiz öngörülmüşse değerleme gününde hesaba alınır.(VUK.Md.265,280,281)

5-VADELİ MEVDUAT (TL):

Vadeli  mevduat hesabı açıldığında TL tutarı ile  kayıtlara alınır.

Dönem sonunda kayıtlı değerle değerlenir. Değerleme gününe kadar işlemiş faiz de hesaplanarak kayıtlı değere eklenir. (VUK.Md.265,281)

6-VADELİ MEVDUAT (DÖVİZ):

Vadeli  mevduat hesabı açıldığında kur değerlemesi yapılarak TL tutarı ile  kayıtlara alınır.

Dönem sonunda Maliye Bakanlığının belirlediği kurlar ile değerlenerek kayıtlı değer düzeltilir. Değerleme gününe kadar işlemiş faiz de hesaplanarak TL karşılığı  kayıtlı değere eklenir. Meydana gelen düzeltme farkları  kambiyo karı veya zararı olarak gelir tablosunda yer alır. VUK.Md.265,280,281)

7-HİSSE SENEDİ:

Hisse senetleri alındığı zaman alış bedelleri ile kayıtlara alınır. Dönem sonunda da alış bedeli ile değerlenir.(VUK.Md.279)

8-HAZİNE BONUSU :

Hazine Bonosu  alındığı zaman alış bedelleri ile kayıtlara alınır. Dönem sonunda borsa rayici  ile değerlenir.(VUK.Md.279)

9-DEVLET TAHVİLİ:

Devlet Tahvili  alındığı zaman alış bedelleri ile kayıtlara alınır. Dönem sonunda borsa rayici  ile değerlenir.(VUK.Md.279)

10-EUROBOND:

EUROBOND alındığı zaman alış bedeli üzerinden kur değerlemesi yapılarak hesaplanan TL tutarı ile kayıtlara geçirilir. Dönem sonunda kur değerlemesi yapılarak kayıtlı değeri düzeltilir. Ayrıca değerleme gününe kadar işlemiş faizi de bulunarak kayıtlı değere eklenir. (VUK.Md.279)

11-YATIRIM FONU KATILMA BELGESİ (A TİPİ) :

Alındığı zaman alış bedelleri ile kayıtlara alınır. Dönem sonunda alış bedeli ile değerlenir. (VUK.Md.279)

12-YATIRIM FONU KATILMA BELGESİ (DİĞER) :

Alındığı zaman alış bedelleri ile kayıtlara alınır. Dönem sonunda borsa rayici ile borsada rayici yoksa değerleme gününe kadar işlemiş geliri alış bedeline eklenerek değerlenir. (VUK.Md.279)

Devam edecek…

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…