SİRKÜLER
2023 / 27 Çeşitli kanunlarla Kurumlar Vergisi Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikler hakkında açıklamalar.
 Sirkü 1 İndir  Sirkü 2 İndir

M E V Z U A T   B İ L G İ L E N D İ R M E   S İ R K Ü L E R İ

TARİH

03.03.2023

SAYI

2023/ 27

KONU

Çeşitli kanunlarla Kurumlar Vergisi Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikler hakkında açıklamalar.

 

 

 

 

 

 

 

Çeşitli kanunlarla Kurumlar Vergisi Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikler hakkında açıklamalar.

Özet:

Daha önce, 7338, 7417, 7420 ve 7421 sayılı Kanunlarla, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda çeşitli değişiklikler yapılmıştı.

1 Mart 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 21 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde;

- Nakdi sermaye artışına ilişkin indirim uygulaması,

- Sermaye azaltımında vergileme,

- İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların elde ettikleri kazançlarda indirim uygulaması,

 

konularında belirtilen kanunlarla gerçekleştirilen değişiklikler hakkında ayrıntılı ve örnekli açıklamalar yapılmıştır.

 

Tebliğ, yayım tarihinde (1 Mart 2023) yürürlüğe girmiştir.

 

Geçtiğimiz dönemde 7338, 7417, 7420 ve 7421 sayılı Kanunlarla, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda aşağıda özetlenen değişiklikler gerçekleştirilmişti:

1. Nakdi sermaye artışına ilişkin indirim uygulaması

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 10. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde nakdi sermaye artışına ilişkin indirim hükmü yer almaktadır. Bu uygulamaya ilişkin 7338 ve 7417 sayılı Kanunlarla gerçekleştirilen değişiklikler aşağıdaki gibi özetlenmiştir:

a. 7338 sayılı Kanun

Sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışları üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan faiz oranı dikkate alınarak hesaplanan tutarın %50'si kurum kazancından indirilebilmektedir.

Bu oran 2015 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında payları borsada işlem gören şirketlerin halka açıklık oranına göre ve yatırım teşvik belgeli üretim ve sanayi tesisleri ile bu tesislere ait makine ve teçhizat yatırımlarında artırımlı olarak uygulanmaktadır.

7338 sayılı Kanun’un (RG: 26.10.2021) 59. maddesiyle yukarıdaki %50 oranı, nakdi sermaye artışlarının yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için %75’e çıkarılmıştı.

 

Bu hüküm, 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren yapılan nakdi sermaye artışlarına uygulanmak üzere yayım tarihinde yürürlüğe girmişti.

b. 7417 sayılı Kanun

Nakdi sermaye artışına ilişkin indirim uygulamasından, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılmakta iken, 7417 sayılı Kanun’un (RG: 05.07.2022) 49. maddesi ile indirim uygulamasından yararlanma süresi 5 yıl ile sınırlandırılmıştı. Buna göre söz konusu indirimden sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen dört hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanılabilmektedir.

Diğer taraftan 7417 sayılı Kanun’un 50. maddesiyle 5 Temmuz 2022 tarihinden önce gerçekleştirilen nakit sermaye artırımlarına ilişkin olarak indirimin 2022 yılı hesap dönemi dahil olmak üzere 5 hesap dönemi için uygulanacağına ilişkin düzenleme yapılmıştı. Bu düzenlemeler, 5 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girmişti.

2. Sermaye azaltımında vergileme

7420 sayılı Kanun’un (RG: 09.11.2022) 22. maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanunu’na “Sermaye azaltımında vergileme” başlıklı 32/B maddesi eklenmişti. Söz konusu hükümde sermayeye eklenen öz sermaye kalemlerinin 5 yıl geçtikten sonra sermaye azaltımına konu edilmesi ve beş tam yıllık süre tamamlanmadan sermaye azaltımı yapılması durumlarına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Bu hükümler, Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girmişti.

3. İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların elde ettikleri kazançlarda indirim uygulaması

7421 sayılı Kanun’un 20. maddesiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 10. maddesine (i) bendi eklenmişti. Buna göre İstanbul Finans Merkezi Kanunu hükümlerine göre katılımcı belgesi alarak İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, münhasıran bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın alınan malları Türkiye’ye getirmeksizin yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın %50’si kurumlar vergisi matrahından indirilebilmektedir.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için; kazancın elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması, aracılık faaliyetine ilişkin malların satıcısı ve alıcısının Türkiye’de olmaması gerekmektedir. Bu hüküm, Kanun’un yayım tarihinde (26 Kasım 2022) yürürlüğe girmişti.

1 Mart 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 21 seri numaralı Kurumlar Vergisi (KV) Genel Tebliği ile yukarıda özetlenen hükümlere ilişkin ayrıntılı ve örnekli açıklamalar yapılmış, bu düzenlemeler 1 seri numaralı KV Genel Tebliği’nin ilgili bölümlerine de işlenmiştir.

İlgili tebliğ ektedir.

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…