SİRKÜLER
2023/74 Elektronik Belgelerde Karekod Kullanma Zorunluluğu

 

M E V Z U A T   B İ L G İ L E N D İ R M E   S İ R K Ü L E R İ

TARİH

16.08.2023

SAYI

2023/74

KONU

Elektronik Belgelerde Karekod Kullanma Zorunluluğu

 

 

 

 

 

 

Bilindiği üzere, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin “IV.1.3. e-Faturada Bulunması Gereken Bilgiler”, “IV.2.3. e-Arşiv Faturada Bulunması Gereken Bilgiler”, “IV.3.3. e-İrsaliyede Bulunması Gereken Bilgiler”, “IV.4.3. e-Serbest Meslek Makbuzunda Bulunması Gereken Bilgiler”, “IV.5.3. e-Müstahsil Makbuzunda Bulunması Gereken Bilgiler”, “IV.8.3. e-Sigorta Komisyon Gider Belgesinde Bulunması Gereken Bilgiler”, “IV.10.3. e-Döviz Alım-Satım Belgesinde Bulunması Gereken Bilgiler” ve “IV.12.3. e-Adisyon Belgesinin Düzenlenmesi ve Belgede Bulunması Gereken Bilgiler” başlıklı bölümlerinde “Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod (Başkanlık tarafından ebelge.gib.gov.tr adresinden yapılan duyuruda belirtilecek tarihten itibaren)” uygulamasına geçileceği belirtilmişti.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) geçtiğimiz günlerde yayınladığı duyuruyla, karekod kullanımının birçok elektronik belge türünde ne zaman zorunlu hale geleceğini kesinleştirmiştir.  

Buna göre;

1. Karekod Uygulamasına Geçiş Tarihi

Gelir İdaresi Başkanlığı yayınlamış olduğu duyuruda, 01.09.2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde “Karekod”un zorunlu olarak bulunması gerektiğini belirtmiştir.

2. Karekod Uygulaması Kapsadığı Belge Türleri

Karekod uygulaması aşağıda yer alan belge türlerini kapsamaktadır.

- e-Fatura

- e-Arşiv fatura

- e-İrsaliye

- e-Serbest Meslek Makbuzu

- e-Müstahsil Makbuzu

- e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi

- e-Döviz Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi

- e-Adisyon

3. Karekod Alanında Yer Alması Gereken Bilgiler

Bu kapsamda e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e- müstahsil makbuzu, e-sigorta komisyon gider belgesi, e-döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon belgesi olarak düzenlenen e-belgelerde yer alacak karekod alanında hangi bilgilerin yer alacağı ve bu bilgilerin veri standartları konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 27.07.2023 tarihinde ilgili web adresinde (https://ebelge.gib.gov.tr) Karekod Standardı Kılavuzu güncellenerek yayımlanmıştır.

 Bu hususta gerekli hazırlıkların yapılması adına ilgili özel entegratörler ile bilgi işlem sistemleri entegrasyonu yapan mükelleflerle iletişime geçilmesi gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…