SİRKÜLER
2023/75 TCMB İhracat Genelgesinde Değişiklik Yapılması Hakkında

 

M E V Z U A T   B İ L G İ L E N D İ R M E   S İ R K Ü L E R İ

TARİH

18.08.2023

SAYI

2023/75

KONU

TCMB İhracat Genelgesinde Değişiklik Yapılması Hakkında

 

 

 

 

 

 

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 03.08.2023 tarihli ve 2358545 sayılı yazısı ile TCMB İhracat Genelgesi’nin “Peşin Döviz” başlıklı 6 ıncı maddesinin 2 inci fıkrasında değişiklik yapılmıştır.

Buna göre, yapılan değişiklikle; ‘’ Tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilmeyen peşin döviz tutarının 30.000,- ABD Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirasını geçmeyen kısmı prefinansman hükümlerine tabi olmaz ‘’ hükmünde yer alan tutar sınırı 30.000 ABD Dolarından 50.000 ABD Dolarına yükseltilmiştir.  

Yapılan değişiklik sonrası TCMB İhracat Genelgesi’nin “Peşin Döviz” başlıklı 6 ıncı maddesinin 2 inci fıkrasının son hali aşağıdaki gibidir.

(2) Peşin döviz karşılığında 24 ay içerisinde ya da birinci fıkra uyarınca verilen ek süre sonunda ihracat yapılmaması veya bu süre içerisinde peşin döviz tutarının tamamının tek seferde iade edilmemesi durumunda bu tutar kambiyo mevzuatı açısından prefinansman kredisi hükümlerine tabidir. Ancak, tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilmeyen peşin döviz tutarının 50.000,- ABD Doları (Değişiklik öncesinde söz konusu tutar 30.000,- ABD doları idi) veya karşılığı döviz ya da Türk Lirasını geçmeyen kısmı prefinansman hükümlerine tabi olmaz. Söz konusu peşin dövize ilişkin 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun uyarınca yasal işlem başlatılmasını teminen bankalarca Bakanlığa bildirim yapılmaz. Ayrıca, 24 ay tamamlanmadan önce indirim, iskonto veya malda bozulma gibi haklı sebeplerin bulunması ve bu durumun ihracatçı tarafından peşin bedelin transfer edildiği/getirildiği bankaya sözleşme ve kesin satış faturasında yapılan değişiklikle tevsik edilmesi halinde peşin bedelin tevsik edilen tutar kadar kısmının iade edilmesi mümkündür. Bu durum dışında kalan kısmi iadelerde kısmi iade tarihinde söz konusu peşin bedel prefinansman hükümlerine tabi olur. Kısmi olsun veya olmasın Bankalarca yalnızca transferi gerçekleştiren kişiye peşin bedelin iadesi mümkündür. Peşin bedelin iadesine ilişkin KKDF mevzuatı hükümleri saklıdır.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…