GÜNCEL
2024/68 Stok Fotoğrafçılığından Elde Edilen Kazançlarda Serbest Meslek Kazanç İstisnası Hk

ÖZELGE BİLGİLENDİRME

TARİH

25.03.2024

SAYI

2024/68

KONU

Stok Fotoğrafçılığından Elde Edilen Kazançlarda Serbest Meslek Kazanç İstisnası Hk

ÖZELGE TARİHİ

09.01.2024

ÖZELGE SAYISI

E-38418978-120[18-22/2]-15107

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Stok fotoğrafçılığından elde edilen kazançlarda serbest meslek kazanç istisnası ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, kendi fotoğraf makineniz ile çektiğiniz fotoğraf ve videoların, görsel içerik satışı yapan web sitelerine yüklemek suretiyle, kimi zaman tamamını, kimi zaman bir kısmını veya kullanım hakkını satarak kazanç elde ettiğiniz belirtilerek elde etmiş olduğunuz kazancın Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan istisna hükümleri kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

 -  18 inci maddesinin birinci fıkrasında; "Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band,radyo ve televizyon senorya ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır." ,

 - "Ticari kazancın tarifi"  başlıklı 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançlar ticari kazançtır.",

 "Serbest meslek kazancının tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

 - Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır...",

 hükümlerine yer verilmiştir.

 Ticari kazanç, esas itibariyle sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmaktadır. Bu kaynağa bağlı olarak ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yapılan her türlü faaliyet ticari faaliyettir. Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması, sağlanan gelirin yapısını değiştirmez. Sadece elde edenler yönünden ticari kazanç sayılmasını gerektirir ve ticari kazanca ait esas ve hükümlere tabi olur.

 Serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden ziyade kişisel çalışmaya ilmi veya mesleki bilgi ve ihtisasa dayanmasıdır. Bu unsur, serbest meslek faaliyetini ticari faaliyetten ayıran en önemli özellik olup söz konusu faaliyetlerden elde edilen kazançların daha çok emek ürünü olduğunu göstermektedir. Serbest meslek faaliyetinde yalnızca emeğe dayanan organizasyon yeterli olmadığı gibi aynı zamanda geliri doğuran emeğin, ilmi veya mesleki bilgi ve ihtisasa dayanması koşulu da aranmaktadır.

 Bu hüküm ve açıklamalara göre, fotoğraf makinesi ile çekmiş olduğunuz fotoğraf ve videoları internet üzerinden görsel içerik satışı yapan web sitelerine yüklemek suretiyle gerçekleştirdiğiniz satış veya kiralama faaliyetinin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve söz konusu faaliyetten elde ettiğiniz kazancın da Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

  Dolayısıyla, fotoğraf makinesiyle çekmekte olduğunuz fotoğraf ve videoların bahse konu şekilde satış veya kiralama faaliyetinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

  

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…