GÜNCEL
2024/87 İnternet Üzerinden Bir Platform Aracılığıyla Sunulan Geceleme Hizmeti Dolayısıyla Konaklama Vergisinin Düzenleneceği Fatura Hk.

ÖZELGE BİLGİLENDİRME

TARİH

23.04.2024

SAYI

2024/87

KONU

İnternet Üzerinden Bir Platform Aracılığıyla Sunulan Geceleme Hizmeti Dolayısıyla Konaklama Vergisinin Düzenleneceği Fatura Hk.

ÖZELGE TARİHİ

22/12/2023

ÖZELGE SAYISI

E-39044742-130[Özelge ]-1501055

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ İnternet Üzerinden Bir Platform Aracılığıyla Sunulan Geceleme Hizmeti Dolayısıyla Konaklama Vergisinin Düzenleneceği Fatura  ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

  

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda;          firması            aracılığıyla yurt dışından gelen müşterilere verdiğiniz konaklama hizmetlerine ilişkin bedelin bahse konu firma tarafından banka hesaplarınıza gönderildiği belirtilerek, konaklama vergisi mükellefi olup olmadığınız ile adı geçen aracı firmaya düzenlenecek faturada konaklama vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 34 üncü maddesinde ihdas edilerek 1/1/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Verginin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara 14/12/2022 tarihli ve 32043 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde yer verilmiştir.

6802 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin;

  • 1 inci fıkrasında, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetlerin (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabi olduğu,
  • 2 nci fıkrasında, verginin mükellefinin birinci fıkrada belirtilen hizmetleri sunanlar olduğu,
  • 3 üncü fıkrasında, vergiyi doğuran olayın, birinci fıkrada belirtilen hizmetlerin sunulması ile meydana geldiği,
  • 8 inci fıkrasında ise birer aylık vergilendirme dönemine ait konaklama vergisinin, ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyan edilmesi ve aynı süre içinde ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Bu kapsamda; gayrimenkullerin günlük veya haftalık olarak, süreklilik arz eden bir şekilde, gecelemenin gerçekleşmesi amacıyla kişilere teslim edilmesi, süre bitiminde teslim alınması, yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi ve farklı kişilerin kullanımına hazır halde bulundurulması gibi faaliyetler, konaklama hizmetinin sunulmasına yönelik bir organizasyon gerektirdiğinden günlük/haftalık konut kiralamaları, konaklama vergisinin konusuna girmektedir.

Buna göre, yurtdışından gelen müşterilere geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılan diğer tüm hizmetlerin tarafınızca sunulması nedeniyle konaklama vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeniz gerekmektedir.

Dolayısıyla,     firması           aracılığıyla satışa konu edildiği anlaşılan konaklama hizmetlerine ilişkin hesaplanan verginin, verginin konusuna giren hizmetlerin sunulmasıyla birlikte tarafınızca müşteriye düzenlenecek faturada gösterilerek ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyan edilmesi ve aynı süre içinde ödenmesi gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…