GÜNCEL
2024/89 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Tapu Harç Muafiyeti Hk

ÖZELGE BİLGİLENDİRME

TARİH

25.04.2024

SAYI

2024/89

KONU

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Tapu Harç Muafiyeti Hk

ÖZELGE TARİHİ

11/03/2024

ÖZELGE SAYISI

32695369-140-16040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokat Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’ nün ‘’ 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Tapu Harç Muafiyeti ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

  

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... ili, ... ilçesi, ... Mahallesi, ... ada, ... parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı şerhi bulunduğu, müteahhit ve arsa sahibi olan . ile diğer arsa malikleri arasında . 5. Noterliğinde . tarih ve . sayılı "Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi"nin düzenlendiği, .'ın . tarihinde ölümü üzerine yapılan taksim işlemi ile söz konusu taşınmazda .'a ait olan hisselerin oğlu . adına tescil edildiği, .'a ait ticari işletmenin de miras yoluyla . adına tescil edildiği, ayrıca söz konusu taşınmaza ait yapı kullanma izin belgesinde .'ın müteahhit olduğunun belirtildiği ve . tarihinde dağıtım suretiyle kat irtifakı kurulduğundan bahisle . adına isabet eden bağımsız bölümlerin adı geçen tarafından satışına ilişkin işlemlerin 6306 sayılı Kanun kapsamında harçtan istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu; 63 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanacağı; Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I/20-a fıkrasında, gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında devir eden ve devir alan için ayrı ayrı nispi harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 123 üncü maddesinde ise özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin dokuzuncu fıkrasında, Kanun kapsamında yapılacak uygulamalar neticesinde meydana gelen yeni yapıların işi yüklenen müteahhit, Bakanlık, TOKİ, İller Bankası Anonim Şirketi, İdare ve bunların iştirakleri ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) tarafından gerçekleştirilecek ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri tapu harcından istisna edilmiştir.

Bu itibarla, ... ili, ... ilçesi, ...Mahallesi, ... ada, ... parselde yer alan riskli yapı şerhli taşınmaza ilişkin olarak arsa sahipleri ile müteahhit ... arasında ... tarihli ve ... sayılı "Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi"nin imzalandığı, ancak müteahhit .'ın ölümü üzerine kanuni mirasçısı .'ın, .'ın ticari işletmesini devralarak işin müteahhitliğini üstlendiği ve aynı sözleşmeye bağlı kalarak inşaatı tamamladığı dikkate alındığında, söz konusu sözleşme kapsamında müteahhit . adına tapuya tescil edilen taşınmazların adı geçen tarafından dönüşüm sonrası ilk satışı işlemlerinden tapu harcı aranılmaması gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…