SİRKÜLER
2025/13 Güncel Mevzuat Değişiklikleri Hk.

 

M E V Z U A T   B İ L G İ L E N D İ R M E   S İ R K Ü L E R İ

TARİH

09.07.2025

SAYI

2025/13

KONU

Güncel Mevzuat Değişiklikleri Hk.

 

 

 

 

 

 

 

9/7/2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile Tebliğ değişiklerine aşağıda yer verilmiştir.

 

1-) 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 İnci Maddesinin İkinci Fıkrasında Yer Alan Teminatsız Tecil Tutarında Değişiklik

9/7/2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10040 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan teminatsız tecil tutarı 250 bin TL olarak belirlenmiştir.

2-) Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda
Değişiklik Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik

9/7/2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10039 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla;

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “İşlenmemiş” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve işlenmiş” ibaresi eklenmiştir.

3-) İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış Ve Teslimler İle
Döviz Kazandırıcı Hizmet Ve Faaliyetlerde Vergi, Resim Ve Harç
İstisnası Hakkında Kararda Değişiklik

9/7/2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10045 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla;

a-) 23/12/1999 tarihli ve 99/13812 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Kararın 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi sahibi firmalar, kendilerine tebliğ edilen taahhüt hesabının müeyyideli kapatılması işlemine karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) yazılı olarak itiraz edebilirler. İtiraz başvurusunda itiraza mesnet teşkil eden tüm bilgi ve belgeler ibraz edilir. İtiraz başvurusu ile ihracat taahhüdünün belge süresi içerisinde kısmen veya tamamen gerçekleştirildiğinin beyan edilmesi veya diğer sebeplerle itirazın haklı bulunması durumunda, müeyyidenin kısmen veya tamamen tahsil edilmediğinin tespiti kaydıyla taahhüt kapatma işlemi Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) geri alınır. Kapatma işlemi, ibraz edilen bilgi ve belgeler de göz önünde bulundurulmak suretiyle yeniden tekemmül ettirilir.”

b-) Aynı Karara aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve ihracat taahhüt hesabı müeyyideli kapatılmış vergi resim harç istisnası belgeleri kapsamında; belge sahibi firmalar, anılan müeyyidenin kısmen veya tamamen tahsil edilmemiş olması halinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde taahhüt hesabının kapatılması işlemine karşı Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) yazılı olarak itiraz edebilirler. İtiraz başvurusu, 10 uncu madde hükümleri çerçevesinde tekemmül ettirilir.”

4-) 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 Nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranlarında Değişiklik Hk.

9/7/2025 tarihli ve 32951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10041 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla;

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde yer alan tevkifat oranları hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 193 sayılı Kanunun mezkûr maddesi gereğince karar verilmiştir.

5-) Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik

a-) 28/2/2008 tarihli ve 26801 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

‘’ (12) İşlenmiş kıymetli madenlerin “peşin”, “mal mukabili”, “vadeli akreditifli”, “kabul kredili”, “vesaik mukabili” ve “bedelsiz” ödeme şekilleri ile ithalatı mümkündür.”

b-) Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2- (1) 31/12/2026 tarihine kadar işlenmiş altının ithalatı yalnızca “mal mukabili”, “vadeli akreditifli” ve “kabul kredili” ödeme şekilleri ile mümkündür. Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar dâhilinde “bedelsiz” ödeme şekli ile işlenmiş altın ithalatı gerçekleştirilebilir.

(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bedeli yurt dışına transfer edilmiş işlenmiş altının ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde tescil edilmesi halinde, ithalatın 6 ncı maddenin on ikinci fıkrasında düzenlenen tüm ödeme şekilleri ile gerçekleştirilmesi mümkündür.”

6-) İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış Ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet Ve Faaliyetlerde Vergi, Resim Ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat: 2017/4)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

a-) 18/5/2017 tarihli ve 30070 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat: 2017/4)’in 10 uncu maddesinin birinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasına “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının ilgili şubesi tarafından firmaya” ibaresinden sonra gelmek üzere “elektronik ortamda” ibaresi eklenmiştir.

“(1) Vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin ihracat taahhütleri; belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle elektronik ortamda müracaat edilmesi kaydıyla, Bakanlığın uygun görüşüne istinaden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen usuller çerçevesinde, anılan Bankanın ilgili şubesi tarafından elektronik ortamda kapatılır. Kapatma işlemi firmaya ve ilgili vergi dairesine bildirilir. Ayrıca belgenin kapatıldığı bilgisi Bakanlığa, elektronik ortamda gönderilir. Vergi resim harç istisnası belgelerinin ihracat taahhütlerinin kapatılmasına ilişkin müracaatın süresi içerisinde yerine getirilmesini teminen belge süresi sonunu takip eden 2 (iki) ay içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ilgili şubesi tarafından firmaya elektronik ortamda bildirimde bulunulur.”

“(5) Vergi resim harç istisnası belgesi sahibi firmalar, kendilerine tebliğ edilen taahhüt hesabının müeyyideli kapatılması işlemine karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) yazılı olarak itiraz edebilirler. İtiraz başvurusunda itiraza mesnet teşkil eden tüm bilgi ve belgeler ibraz edilir. İtiraz başvurusu ile ihracat taahhüdünün belge süresi içerisinde kısmen veya tamamen gerçekleştirildiğinin beyan edilmesi veya diğer sebeplerle itirazın haklı bulunması durumunda, müeyyidenin kısmen veya tamamen tahsil edilmediğinin tespiti kaydıyla, taahhüt kapatma işlemi Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) geri alınır. Kapatma işlemi, ibraz edilen bilgi ve belgeler de göz önünde bulundurulmak suretiyle yeniden tekemmül ettirilir.”

b- Müeyyideli kapatılmış vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin geçici uygulama

GEÇİCİ MADDE 8- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve ihracat taahhüt hesabı müeyyideli kapatılmış vergi resim harç istisnası belgeleri kapsamında; belge sahibi firmalar, anılan müeyyidenin kısmen veya tamamen tahsil edilmemiş olması halinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde taahhüt hesabının kapatılması işlemine karşı Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) yazılı olarak itiraz edebilirler. İtiraz başvurusu, 10 uncu madde hükümleri çerçevesinde tekemmül ettirilir.”

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…